Een vitaal bedrijf met vitale medewerkers.

Welkom op mijn website, u bent getriggerd geraakt over Vitaliteit voor uw medewerker(s).

 

Uw bedrijf is alles voor u en daar horen medewerkers bij, die net als u alles willen en vooral kunnen blijven geven. 

 

En daar zijn vitale medewerkers en een vitale ondernemer, directeur of manager voor nodig. 


Vitaal bedrijf met vitale medewerkers

Volgens de Arbodienst zijn vitale medewerkers:

“Vitale medewerkers zijn medewerkers die zowel fysiek als mentaal fit zijn, en over de kennis, vaardigheden en motivatie beschikken om hun werk optimaal uit te voeren. Ze zijn betrokken, energiek, veerkrachtig en wendbaar, wat hen in staat stelt om met veranderingen en uitdagingen om te gaan.”

Klinkt toch erg logisch. Maar Cijfers liegen niet!


Volgens Niped, klaagt zeker 63% over vitaliteit. Dit is uit onderzoek 2023 gekomen onder 48.000 persoonlijke fitheidschecks.

Volgens Niped tellen onderstaande 4 dimensies mee:

  • Fysiek: Goede lichamelijke gezondheid en voldoende beweging.
  • Mentaal: Een heldere geest en het vermogen om met stress om te gaan.
  • Emotioneel: Gevoelens van tevredenheid en stabiliteit.
  • Sociaal: Goede relaties en een gevoel van verbondenheid met collega’s.


Een holistische aanpak met de volgende 8 punten dragen bij aan een verbeterde vitaliteit binnen uw bedrijf.


  1. Richten op gezondheid i.p.v. ziekte: De gezondheidszorg is ingericht op bestrijden van klachten en symptomen, daardoor stijgen de zorgkosten. Om deze kosten ook in je bedrijf te verlagen is het dus belangrijk om proactief te werken met de juiste preventieve aanpak verlaag je de zorgkosten.
  2. Help je medewerker verantwoordelijkheid te nemen over zijn/haar gezondheid en vitaliteit. Een flexibel aanbod voor de medewerker om te gaan werken aan hun gezondheid en vitaliteit. Om de medewerker de juiste keuze te laten maken, is het van belang om meerdere opties te geven. Denken aan een goed gesprek over positieve gezondheid tot het in beweging brengen van een medewerker of begeleiding in “stoppen met roken” leefstijlcoaching enzovoorts.
  3. Vitaliteit op de werkplek, Zo’n beleid kan verschillende aspecten omvatten, zoals richtlijnen voor gezonde voeding op het werk, fysieke activiteiten en mentale ondersteuning. Het is natuurlijk de bedoeling dat dit beleid niet alleen op papier staat, maar geïntegreerd wordt in de bedrijfscultuur. Zorg er dus ook voor dat leidinggevenden zelf het juiste voorbeeld geven en in gesprek blijven met hun medewerkers over wat zij nodig hebben.
  4. Beweging & ontspanning moet in evenwicht zijn. In nederland staan we bovenaan als het gaat over “zitten” en ook als we denken voldoende te bewegen, blijkt na onderzoek dat we na het werk ook thuis heel veel zittend doorbrengen. Proactief bewegen is in deze belangrijk voor de algehele vitaliteit en gezondheid van de medewerker. In de bedrijfscultuur proberen we het al, sta-bureau of wandelen in de pauze. Het is een mooi begin om jouw medewerkers te activeren in bewegen.
  5. STRESSmanagement, het aantal mensen met verhoogd stressniveau is enorm. En stress is een ziekmaker, ongeacht de duur of reden vanuit werk of prive situaties. Het is een Killing hormoon voor jouw medewerkers. Als bedrijf kun je al veel doen voor je medewerkers om dit stressniveau te hanteren. Denk aan een vertrouwenspersoon, open communicatie cultuur, respect/acceptatie van iedereen. Time-management trainingen of de mogelijkheid tot flexibele werktijden. Op zich gebeurt er best veel binnen de nederlandse bedrijven om het voor de medewerkers stress verlagend te willen maken. Maar er gebeurt nog veel te weinig aan het begeleiden van werknemers die al te maken hebben of gehad met een enorm gespannen boog. Hierin zijn mindful trainingen en gesprekken met een consultant/coach zeker aan te raden.
  6. Nudging! Een term uit de gedragspsychologie wat betekent dat je onbewust aanstuurt in de positieve richting, een mooi voorbeeld is alle ongezonde voeding gerelateerde producten “snoeppot”te vervangen voor aantrekkelijk kleurrijk fruit. En zo bestaan er nog heel veel goede voorbeelden om jouw medewerker te helpen goede keuzes te maken in de uren dat zij spenderen op jouw werkvloer.
  7. Activiteiten vs. Gesprekken.. Het is gebleken dat medewerkers het fijn vinden om collega’s om zich heen te hebben dit is de covidperiode naar voren gekomen. We miste onze collega’s ongeacht of er voor de covid veel pestgedrag of disrespect heerste tussen mensen. We konden vooral aangeven dat we mensen met dezelfde situatie werk miste in de tijd dat we meer thuis moesten werken. Teambuilding activiteiten gecombineerd met groepstrainingen en groeps interventies zijn daarin een perfecte manier om saamhorigheid binnen je onderneming te creeren. En daarmee het stapje “extra” maken voor je collega en werkgever als er behoefte aan is, zal des te sneller gebeuren.. Met name als er sprake is van personeelstekorten.
  8. Vitaliteit meten: Zoals ik eerder aan heb gegeven is een fitheidscheck een goede methode om inzicht te krijgen in de huidige situatie van jouw organisatie m.b.t. de medewerkers en de bedrijfscultuur.

 

Wilt u na het lezen van bovenstaande informatie weten wat ik als vitaliteitscoach, voor uw bedrijf en medewerkers kan betekenen?

Maak vrijblijvend een afspraak voor een kennismaking op uw kantoor of hier in de studio via telefoon of email.


Na een eerste telefoon- of face to face kennismakingsgesprek(gratis) maak ik een offerte op, waar u binnen 30dagen op kunt reageren.

Meer informatie of offerte aanvragen: